Tips & Tricks

DE FIETS

Voor een fietsvakantie is je fiets je belangrijkste uitrusting. De fiets moet degelijk zijn en eenvoudig te repareren. Er zijn urenlange discussies te voeren over de eisen aan de ideale vakantiefiets. Maar eigenlijk is elke fiets een persoonlijke keuze tussen stijfheid en comfort, onderdelen die weinig onderhoud behoeven of juist accessoires die overal verkrijgbaar zijn. Ook het terrein waar gefietst wordt bepaalt veel. Ga je onverhard of vooral op asfalt. Het is goed om hierin je eigen keuzes te maken en een fiets te kiezen die geschikt is voor wat jij er mee wilt doen. Kom je er toch niet uit, dan vind je op de website van De Vakantiefietser een volledige beschrijving van een goede vakantiefiets.

Heb je nou geen zin om meteen duizenden euro’s aan de meest mooie trekking fiets te spenderen dan kun je eerst ook met een mountainbike toe. Een mtb heeft ook voldoende versnellingen en een stijf frame. Sommige hebben voldoende nokjes voor voor- en achterdragers. Is dat niet het geval dan kun je met een of twee dragers van Thule ook een heel eind komen.  Neem alleen voldoende schroefjes en boutjes mee want die willen bij deze drager nog wel eens lostrillen. En bedenk maar dat er ook met een mountainbike  mensen de wereld rond fietsen.

BAGAGE

In de reizen van Pioneering Pedals maakt het kamperen een wezenlijk onderdeel uit van de reis. Het is belangrijk dat je die spullen redelijk op orde hebt zodat je goed kunt uitrusten van de fietsdagen. Zeker in de landen waar het weer ook ’s zomers wisselvallig kan zijn is een waterdichte en windvaste tent prettig. Een matje en slaapzak maken het af. Hierin zijn er allerlei keuzes te maken. Klein en licht, en vaak ook duur tot wat zwaarder en met meer volume. Voor de Pioneering Pedals reizen volstaat een drie seizoenen slaapzak.

Koken doen we zelf als we kamperen. Dat betekent dat je naast een brander ook brandstof nodig hebt. Gastankjes zijn buiten Europa beperkt verkrijgbaar en heel zuivere benzine voor in de minder dure branders ook. Die moet je dus meenemen.

Verder kun je denken aan een klein EHBO setje met in ieder geval pijnstillers en pleisters.

RESERVEMATERIAAL

En dan moet er natuurlijk goed voor de fiets gezorgd worden. De gereedschappen voor de demontage voor de vliegreis heb je natuurlijk bij je.

Handig zijn:
Setje imbussleutels
Kruiskop en platte schroevendraaier
Bandenlichters en bandenplaksetje
Fietspompje
Reserve binnenband
Reserve buitenband
Reserve spaken
Spaaksleutel
Extra set remblokjes
Steeksleutel voor de trappers
Tangetje om remkabels e.d. mee aan te trekken
Kettingpons en snelsluiter voor je ketting
Wd40, poetsdoek en oude tandenborstel
Reisvoorbereiding

Kijk voor je boekt op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken welke reisdocumenten je nodig hebt. De website van de GGD helpt je verder in het kiezen van eventuele inentingen. 

FIETS KLAARMAKEN VOOR HET VLIEGTUIG

Hoe je je fiets kan voorbereiden op de fietsreis toon ik in dit YouTube-filmpje. Als er belangstelling is organiseer ik voorafgaand aan de reis een korte bijeenkomst om de tocht door te spreken en uit te leggen hoe je de fiets gereed maakt voor de vlucht.

FYSIEKE CONDITIE

En nu de fietser zelf. Het is handig als je enigszins fit bent. Het is niet prettig voor jezelf en je reisgenoten als je al halverwege de dag aan je grens zit. Als je in Nederland zonder noemenswaardige problemen 80-90 km kunt fietsen of je fietst voor je woon werk verkeer zo’n 15 tot 20 km per dag dan komt het zeker goed. Kijk voor meer informatie over fysieke voorbereiding op de website van De Vakantiefietser. 

ONDERWEG, HOE BLIJF IK FIT

Eten en drinken is erg belangrijk. Zelf kom ik ver op een mix van Fanta en water, mijn vriendin zweert bij dadels en mueslibollen. Langzame of snelle suikers, veel kleine hapjes of een paar stevige maaltijden. Elk lijf is anders. Varieer in je eetpatroon tijdens je tochten in Nederland zodat je weet wat voor jou werkt. Candybars en frisdrank (snelle suikers) zijn overal verkrijgbaar. Fruit, cake en brood ook. Per fietsdag eet je in de regel minder dan je verbruikt. De meesten van ons zal dat geen schade doen.

Kleding in laagjes zorgt ervoor dat je de juiste lichaamstemperatuur kunt handhaven. Een windblocker, ademende regenjas en broek, wat fleece truien van verschillende diktes en zweetshirtjes en je bent klaar. Qua broek? Soepel en snel drogend is makkelijk. Voor de budgetkleding kun je in de Decathlon terecht, maar je kunt natuurlijk ook voor de A-merken gaan. Schoenen met een stevige zool en fietshandschoentjes kunnen beknelde zenuwen voorkomen.