Ik ben Hartger

Het buitenleven is mijn passie. Van kinds af aan zwierf ik al door de bossen en velden. Niet zozeer met een doel, maar gewoon om het zwerven. Toen ik de volwassenheid naderde ontdekte ik de bergen. De Schotse hooglanden, Alpen, Pyreneeën en Noorwegen werden verkend. Nadat ik in Noord-Holland was komen wonen, ging ik zeekajakken. Met name de Nederlandse en Duitse wadden, maar ook de westkust van Schotland en de scherenkust van Zweden werden mijn vaargebied. Bijna wekelijks geniet ik nog van de ruimte die de zee me geeft, als ik in Den Helder de vaste wal verlaat. In 2012 startte ik met het vakantiefietsen. Eerst op een oude Koga Miyata randonneur die ik voor 300 euro op marktplaats kocht, met canvas fietstassen van Karrimor. Zo heb ik mijn leergeld betaald en kwam ik erachter dat een frame op maat toch wel comfortabeler is. Mijn vriendin Maartje ontmoette ik via het forum van de wereldfietser en samen verkennen we de wereld per fiets. Oost-Europa vinden we prachtig, Spanje een genot om te fietsen, de Turkse noordkust fantastisch en onze favoriete bestemming is Zuid-Amerika. Dit jaar (2019) gaat de kleine Lune, onze dochter voor het eerst echt op fietsvakantie. We fietsen in Noorwegen van Oslo naar Bergen, met haar in de kar.

Zelf word ik ook erg aangetrokken door de voormalige Sovjetlanden en Rusland. In 2019 maakte ik mijn eerste fietstocht in Georgië en Armenië. De Kaukasus kent prachtige landschappen en de bevolking is gastvrij en oplossingsgericht. De mix tussen overweldigende natuur en culturen in transitie vind ik enorm boeiend. De Russische invloeden zijn expliciet aanwezig, maar worden door de bevolking in meer of mindere mate ontkend in de zoektocht naar een nieuwe toekomst.

Het leuke aan fietsen en het organiseren van fietsreizen vind ik het ontdekken van nieuwe landen, routes en culturen. Voor mijn gasten ben ik zorgzaam. Ik vind het belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben en zich veilig genoeg voelen om zichzelf te zijn. Een gezamenlijke fietsreis gaat mijns inziens niet om het presteren, niet om wie het langste of snelste kan fietsen. Maar om het delen van plezier.

Het leven bestaat echter niet alleen uit fietsen. Mijn hoofdinkomen verdien ik als projectleider bij een klein ecologisch adviesbureau, gelieerd aan de stichting Landschap Noord-Holland. Met onze klanten proberen we de natuur en het landschap in de provincie mooier te maken.

Naast Maartje en Lune bestaat mijn gezin nog uit drie oudere kinderen, Yur, Raafi en Maeren die ik met mijn vorige vrouw kreeg. We wonen met zijn allen heerlijk in het Noord-Hollandse dorp Bergen, vlakbij de duinen en het strand.